Κατερίνα Σιαμπάνη. Bachelor ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Παν. City – Scheffield U.K., – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt – Εκπαιδευμένη στην Art-Therapy και Sandplay Therapy. Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP.
Υπηρεσίες κατόπιν ραντεβού 6936591604 και 2312958703:
1) Ατομική ψυχοθεραπεία
2) Θεραπεία Ζεύγους
3) Ομαδική ψυχοθεραπεία
4) Εκπαιδευτικά και Βιωματικά σεμινάρια
5) Διαλέξεις/Παρουσιάσεις.»
Ονομάζομαι Κατερίνα Σιαμπάνη και δημιούργησα αυτή τη σελίδα με στόχο να δώσω όσα περισσότερα μπορώ σχετικά με την εργασία μου ως ψυχοθεραπεύτρια. Το προσωπικό μου ταξίδι με την ψυχοθεραπεία ξεκίνησε το 1999 και από τότε με οδηγεί σε δρόμους και προορισμούς ανέλπιστα δημιουργικούς και αυτογνωσιακούς. Στα ελληνικά η λέξη ψυχή σημαίνει να αναπνέω (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «πνέω» κυριολεκτικά σημαίνει «πνοή»). Τα ψυχικά ζητήματα επομένως είναι τόσο σημαντικά όσο η ζωή μας, αφού χωρίς αναπνοή παύουμε να είμαστε ζωντανοί. Ως ψυχοθεραπεύτρια συχνά προσκαλώ και παρακινώ τους ανθρώπους να επιχειρήσουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και το πώς ζούνε κάνοντας ψυχοθεραπεία. Πριν το επιχειρήσουν καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική υπόθεση η σχέση μας με την ψυχή μας και η αυτογνωσία μας. Όπως έγραφε ο Έρμαν Έσσε στο ποίημα του «Ρώτα την ψυχή σου!»
…Η ψυχή σου δε θα σε κατηγορήσει
επειδή δε σε ενδιέφερε ιδιαίτερα η πολιτική,
επειδή δεν κουράστηκες πολύ,
επειδή δεν μίσησες τους εχθρούς σου αρκετά
ή επειδή δεν ενίσχυσες τα σύνορά σου όσο έπρεπε.
Ίσως όμως σε κατηγορήσει
επειδή τόσο συχνά φοβήθηκες
και απέφυγες τις απαιτήσεις της,
επειδή ποτέ δεν είχες χρόνο να της δώσεις,
σε αυτήν που είναι το πιο όμορφο παιδί σου,
χρόνο για να παίξεις μαζί της,
χρόνο για να ακούσεις το τραγούδι της,
επειδή συχνά την πούλησες για να κερδίσεις χρήματα,
την πρόδωσες για να προαχθείς…
Θα είσαι δυστυχής και εχθρός της ζωής σου,
αν την παραμελήσεις και αν δε στραφείς σε αυτή ολοκληρωτικά
με ολοκαίνουργια αγάπη και φροντίδα.
Υλικό από τη δημοσίευση βιογραφίας της Κατερίνας Σιαμπάνη στο βιβλίο Who is Who στην Ελλάδα:
Η Κατερίνα Σιαμπάνη γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας. Πατέρας της ο Δημήτριος Σιαμπάνης, ερασιτέχνης ποδηλάτης που σαν βιοπαλαιστής άσκησε διάφορα επαγγέλματα στη μακρόχρονη ζωή του με κυριότερα του ζαχαροπλάστη, του οικοδόμου και του αγρότη. Μητέρα της η Βικτωρία, που για αρκετά χρόνια άσκησε το επάγγελμα της υφάντρας. Η Κατερίνα Σιαμπάνη αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Βεροίας το 1981. Σπούδασε ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη στη πόλη που ζει μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη ΧΑΝΘ και μαθήματα μουσικής και φλάουτου στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε εθελοντικά στις ομάδες εμψύχωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Ελληνικής Εταιρείας Σπαστικών Παιδιών Βορείου Ελλάδος. Δίδαξε για ένα χρόνο ζωγραφική στο Πνευματικό Κέντρο Πανοράματος. Σύντομα προσλήφθηκε στη ΧΕΝ Καλαμαριάς όπου εργάστηκε για 15 χρόνια (1988-2003), σαν επαγγελματικό στέλεχος οργανώνοντας και συντονίζοντας ομάδες για έφηβες και ενήλικες γυναίκες. Η επίτιμη πρόεδρος της ΧΕΝΕ, Αθηνά Αθανασίου-Τσουδερού, την στήριξε και την παρότρυνε στον σχεδιασμό και την οργάνωση ειδικών σεμιναρίων – προγραμμάτων συμβουλευτικής αγωγής γονέων με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή, που συντόνισε η Κατερίνα Σιαμπάνη με επιτυχία και αποτέλεσαν το ξεκίνημα ενός θεσμού ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα σε αρκετές δομές κοινωνικού ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμαριάς. Το διάστημα αυτό προτάθηκε, εκλέχθηκε και υπηρέτησε τον Οργανισμό της ΧΕΝΕ και εθελοντικά από διάφορες θέσεις, με σημαντικότερη αυτή του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝΕ. Το διάστημα (1989-1991) εργάστηκε παράλληλα στη Γραμματεία του Συντονιστικού Συμβουλίου του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης για την αιμοδοσία παιδιών με μεσογειακή αναιμία. Το 2000 έγινε η γνωριμία της με την ψυχοθεραπεία Gestalt και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης, που την οδήγησε στην παραίτησή της από της ΧΕΝ προκειμένου να εργαστεί σαν ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Παράλληλα έκανε το μεταπτυχιακό της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο City College, παράρτημα του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Sheffield. Εκπαιδεύτηκε στην Art-Therapy ενσωματώνοντας την αγάπη της για την τέχνη με την ψυχολογία. Εργάστηκε εθελοντικά στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης με αντικείμενο την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Από το 2002 εργάζεται στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών στη αρχή εθελοντικά και στη συνέχεια επαγγελματικά σε ομάδες ψυχολογικής στήριξης περιθαλπόντων και σε ομάδες ψυχοθεραπείας ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Το 2008 ξεκίνησε για πρώτη φορά την εφαρμογή προγράμματος Αμμοθεραπείας στο χώρο της άνοιας με την στήριξη της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Μάγδας Τσολάκη.
Από τον Δεκέμβριο του 2006 ιδιωτεύει και ο σημερινός της επαγγελματικός χώρος με στόχο τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία «Το Κλειδί» βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 129.
Από τον Οκτώβριο του 2009 συνεργάζεται με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation, με την ιδιότητα της εκπαιδεύτριας Gestalt και της επόπτριας στην ομάδα πρακτικής των εκπαιδευόμενων στην άνοια και στην νόσο Alzheimer.
Παράλληλα, αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετέχει σε συν-συγγραφή βιβλίων, και το 2014 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Βαδίζοντας Μαζί… Η οπτική της θεραπείας Gestalt στην άνοια» με επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, έκδοση Ελληνική Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.
Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορους φορείς και Δήμους, όπως στο Δήμο Βασιλικών, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Καλαμαριάς, σε ΚΑΠΗ, στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο City College, στο Mediterranean College, στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, σε Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στη ΧΕΝΘ και στη ΧΑΝΘ. Αρθρογραφεί σε περιοδικά σχετικά με την ψυχοθεραπεία Gestalt και την Εικαστική Θεραπεία. Ενδιαφέροντά της η Ζωγραφική, η Λογοτεχνία, η Ποίηση, η Πολιτική, η Μουσική και το θέατρο. Ξένες γλώσσες: αγγλικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχοθεραπευτών Gestalt και της EAGT (European Association of Gestalt Therapy), κάτοχος ECP.