Η σχέση μου με την ψυχοθεραπεία Gestalt ξεκίνησε το 2000 και μέχρι σήμερα αποτελεί για μένα μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μου.
Η δύναμη της θεραπείας Gestalt έγκειται στο βιωματικό της χαρακτήρα που την καθιστά απλή και ταυτόχρονα ουσιαστική.
Ο όρος Gestalt είναι μια γερμανική λέξη, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει “σχήμα” ή “μορφή”.
Ο πυρήνας της ψυχοθεραπείας Gestalt είναι η αύξηση της επίγνωσης, δηλαδή με ένα τρόπο η αφύπνιση της ευθύνης για αυτό που τα άτομα αισθάνονται, σκέφτονται και κάνουν στο εδώ και τώρα.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της θεραπείας είναι η επαφή. Η επαφή είναι το όριο ή το σημείο συνάντησης του ατόμου με το περιβάλλον και τον εαυτό του.
Ο Zinker (1974), θεωρεί τη θεραπεία Gestalt ως δημιουργική διαδικασία, και συνοψίζει τη θέση του αυτή με το βασικό αξίωμα ότι «η θεραπεία Gestalt δίνει το ελεύθερο να είσαι δημιουργικός» (Zinker, 1974, σελ.75). Με τρόπο «ερεθιστικό» και παιχνιδιάρικο, προειδοποιεί επανειλημμένα τους ψυχοθεραπευτές για τις παγίδες της χρήσης στερεότυπων, μηχανιστικών ασκήσεων με τους πελάτες τους. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι θεραπευτές που πειραματίζονται δημιουργικά γίνονται τα «μέσα» για να έρθει ο θεραπευόμενος κοντά στην άγνωστη σφαίρα της προσωπικότητάς του (Zinker, 1971, 1977).
Ο τρόπος που εργάζεται ο Zinker με τα όνειρα σαν θεατρικό υλικό είναι πασίγνωστος, όπως και τα εργαστήρια της Gestalt art με μουσική και χρήση υλικών τέχνης που έχει δημιουργήσει. Ο Zinker (1974) τονίζει ότι η θεραπευτική και δημιουργική διαδικασία συνδέονται στα επίπεδα της μετατροπής, της μεταμόρφωσης και της αλλαγής (Zinker, 1974).
Σύμφωνα με το Zinker (1977), σκοπός της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η αφομοίωση και ο συμβολισμός της εσωτερικής ζωής του ατόμου, εκφράζοντας πλευρές της μ’ ένα ευρύ φάσμα μέσων και εξερευνώντας την πλήρως. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Για μένα όταν κάνεις θεραπεία είναι σαν να κάνεις τέχνη. Το «μέσο» είναι η ανθρώπινη ζωή. Είτε το δέχεστε, είτε όχι, ο αποτελεσματικός θεραπευτής διαμορφώνει ζωές. Πολύ συχνά ο θεραπευτής δεν είναι ειλικρινής σχετικά με την ισχυρή επιρροή του στους άλλους και είναι απρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη της συμπεριφοράς του» (Zinker, 1977, σελ. 37). Με τον τρόπο αυτό, ο δημιουργικός θεραπευτής βλέπει το άτομο ως πολυσύνθετη ολότητα, όπως ακριβώς θα έκανε ένας χορογράφος, ένας θεατρικός συγγραφέας ή ένας οραματιστής. «Ο δημιουργικός θεραπευτής προσφέρει ένα κοινωνικό περίγυρο, την πυκνή, πλούσια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία το άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει πλήρως την αξιοπρέπειά του» (Zinker, 1977, σελ. 38).