Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι πολλοί από εμάς μπορεί να γινόμαστε τηλεκατευθυνόμενα υποχείρια ανθρώπων και συντεχνιών που σπέρνουν τρόμο και φόβο με καθόλου ανιδιοτελείς σκοπούς. Το να πάμε κόντρα σε όλο αυτό δείχνει το βαθμό στον οποίο έχουμε εξελίξει ο καθένας και η κάθε μία τον εαυτό μας. Μερικοί από εμάς έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορούμε να ξεσκαρτάρουμε και να επιλέξουμε για τον εαυτό μας κάτι ξεχωριστό, κάτι ιδιαίτερο, κάτι που μας ενθαρρύνει, μας δίνει ελπίδα και καθαρό μυαλό. Όπως για παράδειγμα η τέχνη. Ακόμα πιο συγκεκριμένα η τέχνη της ζωγραφικής. Πόσοι από εσάς τώρα που έχετε ευκαιρία και χρόνο ζωγραφίζετε; Όχι, το «δεν ξέρω» ή το «δεν μπορώ να ζωγραφίσω», είναι μια απάντηση για όλους εσάς που έχετε για όλα μια έτοιμη απάντηση = δικαιολογία του τύπου «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Στο δικό σας επίπεδο εξέλιξης προτείνω ως απάντηση να διαβάσετε το παραμύθι «Η τελεία».
Για τους υπόλοιπους, όμως, ως ψυχοθεραπεύτρια εκπαιδευμένη στη Art-Therpay, σκέφτομαι να σας προτείνω να προσκαλέσετε την τέχνη της ζωγραφικής να ευεργετήσει τον εγκέφαλο σας, το θυμικό, αλλά και το σώμα σας. Στην πρότασή μου θεωρώ σημαντικό να σας πληροφορήσω ότι στην ελληνική γλώσσα, με τη λέξη τέχνη εννοούμε κάθε διαδικασία που εκτελούμε προκειμένου να παράγουμε κάποια προϊόντα. Ενώ, με την ευρύτερη της έννοια η τέχνη αφορά την έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, γνώσης και φαντασίας.
Στην αγγλική γλώσσα η αντίστοιχη λέξη για την τέχνη προφέρεται art, λέξη που προέρχεται από το λατινικό ars που σημαίνει επιτηδειότητα, θεωρία, ικανότητα, καλλιτεχνία, επιδεξιότητα, επιρροή, αλλά και διακανονίζω και διευθετώ. Με όλα τα παραπάνω ίσως κάποιοι ήδη αντιληφθήκατε το νόημα ή τα νοήματα που κρύβονται σε κάθε μας δράση που εμπεριέχει την τέχνη – ιδιαίτερα τώρα που μένουμε σπίτι και είμαστε ευάλωτοι σε πληροφορίες (Μ.Μ.Ε.) που πολλές από αυτές δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Με την τέχνη μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς τον εαυτό μας θετικά, δημιουργικά και ελπιδοφόρα. Επίσης, να διευθετήσουμε με επιτηδειότητα την καθημερινότητά μας.
Για παράδειγμα στις δικές μου ζωγραφιές – σε αντιστάθμισμα της ζοφερής πραγματικότητας – επιλέγω αυτές τις ημέρες να ζωγραφίζω αγγέλους. Οι άγγελοι είναι όντα που συναντώνται σε αρκετές θρησκείες και έχουν την ιδιότητα να μας προστατεύουν. Από την άλλη πλευρά, δεν ξεχνώ να τιμώ και την σκιά μου, ζωγραφίζοντας μια σκοτεινή/απειλητική μορφή (μια τίγρης που εμφανίζεται στο σκοτάδι/μια αόρατη απειλή που ακούει στο όνομα κορωναϊός).